2015. április 22., szerda

Ma van a Föld Napja! ...

...és rajtad áll, hogy ezt csak a mai napon tudatosítod magadban, vagy az év minden egyes napján! Én azt kívánom, hogy minden nap jusson eszedbe akár a csicsergő madarakról, akár az útszélén hánykolódó szemeteszsákról, bármiről.
Az alábbi remekművet egy kreatív fiatalember készítette. Mikor megpillantottam a színeket már azon morfondíroztam, hogy milyen jó lenne ez a mai alkalomra! Köszönhetően az érintettek és remélhetőleg az alkotó utólagos hozzájárulásának most ti is megtekinthetitek.

Készítette: F.Keve
Gyerekként arra emlékszem, hogy szervezett szemétszállítás sem volt a településeken, most pedig már szelektíven gyűjtünk, amit csak tudunk: van gumiabroncs gyűjtés, vas- és papírgyűjtés; elektronikai hulladék szállítás és külön lomtalanítás stb. Múlt hétvégén volt szerencsém a környéken meghirdetett szemétszedési akcióban részt venni a település közigazgatási területén, a végeredmény 40 ember 6 órai munkájának köszönhetően: 5,9 tonna bezsákolt háztartási hulladék. A korábbi évekhez hasonló szenzációs szemét (pl.: felfújható guminő vagy páncéltörő gránát) nem volt, hozzáteszem nem rendelkezünk kijelölt türelmi zónával és nincsen honvédségi gyakorlópályánk sem, viszont ami zsákszám az utak mentén megtalálható: sörös doboz, pillepalack minden mennyiségben, 1 dl-s és 3 dl-s vodkás üveg millió ... szóval kellően szenvedélybeteg nemzet a miénk ... vagy csak nagy szomjúság gyötri!

Az első Föld napja megemlékezést 1970. április 22-én tartották az USA-ban Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére.

"A Föld napja lényege, hogy ne másoktól várjuk a megoldást, mi magunk is tegyünk jobb, élhető jövőnkért és gyermekeink jövőjéért.
Mert elég, ha csak odafigyelünk cselekedeteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk stb. környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért." 
(Forrás: www.foldrajz.eoldal.hu/cikkek/erdekessegek/fold-napja)

2 megjegyzés:

  1. Mekkora ötlet! Gondolom a fekete a fa árnyéka! Nagyon ügyes és ötletes. Nekem a színek tetszenek!

    VálaszTörlés
  2. A kép rajzolója bizonyára vidám fiatalember, mivel a képen még a nap is mosolyog, a madarak és a virágok élénk színűek! Gratulálok! Szép munka! Gyakorolj sokat! Üdvözlettel: Kis Janka, rajztanár

    VálaszTörlés