2012. december 23., vasárnap

GATTO-GASTRO


Jóleső érzés mikor a tévében négylábúakat célzó készétel, azaz cica-, ill. kutyakonzerv promót látok, hiszen minden gazda tudja, hogy kedvencei is szeretnek kulináris utazásokat tenni.
A környéken rátaláltam egy olyan kisállat kereskedésre, ahol mélyhűtött húsárut lehet vásárolni kimondottan rOssian brigádok részére. Többségében kacsa, csirke, pulyka és vadhús kapható. Próbáltuk a teljes palettát. A csirkéből a létfontosságú szervek: szív és máj a nagy kedvenc, valamint annak nyaka és "futóművei" /azaz combjai/. Pulykából a nyesedék és a darált hús a befutó.
Alkalmanként a nyakas "egység-csomag" kibontásánál meghökkenek, hogy igen tisztességes baromfi udvar bújik meg odabent. Legutóbb 53 db nyakat számoltam össze ...  nem semmi!
A mi, gatto-gastro konyhánkban a nyakak többnyire szívvel együtt rotyognak, nagyon fincsi! Ezt azért gondolom így, mert ilyenkor nem vagyok ám egyedül, rögtön 3 kis kuktám is akad. Berci őrzi a gázlángot, Figura Bercit, Samu pedig nyomja az ütemet. A farokcsóválásának köszönhetően ütemes kopogást hallat a konyhaszekrény ajtaján.
Bár a páraelszívó kitartóan dolgozik, egy idő után, ahogy a számukra ínycsiklandozó illattal telítődik a levegő, annak arányában csökken a kukta-türelmük... extázisba esnek!!!
Rendszerint az étek elkészülte előtt 3 adagot  kiveszek, visszahűtöm és a porciózást megelőzően szkafandert húzok, mert a követelőzés tettlegességig fajul és ha nincs megelőzés, rojtosra szaggatott nagrádszárral hagyhatom el a konyhát ... :).
A valódi hús iránti imádat Figuránál a megszokottnál hangosabb nyávogásban nyilvánul meg, már-már párbeszédet folytatunk. Jelzésképpen vagy háromszor-négyszer fel- és leugrál az ablakpárkányról, onnét ugyanis nagyobb a rálátás a húsos fazékra.
Berciből ilyenkor nem látok mást csak 1 hatalmas, padlón köröző zöld szempárt, Samu pedig teljes testére kiterjeszti a csóválást.
A beteljesedés az, mikor mindenki előtt landol az ismerős etetőtál és ínycsiklandozó tartalma. Sokszor elgondolkodom, hogy mi kétlábúak elfelejtünk ilyen odaadással az étkezésre odafigyelni; csak becsapunk valamit és loholunk tovább, pedig sokat tanulhatnánk! Ők akkor és ott csak a kajálásra koncentrálnak; előtte már teljesen rápörögnek és mikor ízlelik a falatokat teljes elégedettséget és nyugalmat látok. Ilyenkor felemelő érzéssel hagyom el a terepet.
És hogy mi a köszönet? 2 doromboló cica-gombóc a hónom alatt és egy kutya-gombóc az ágy mellett.
Bízom benne, hogy sikerült ezzel a röpke beszámolóval mindenkit arra sarkallnom, hogy legalább néha nekifusson a főzésnek; akár 4, akár 2lábúakról van szó. A viszonzás nem marad el!
A bejegyzés címével és tartalmával az is lehet, betörünk a gasztro-bloggerek piacára :) !
Hiába! 3 négylábú kiszolgáló személyzete lettünk és nem tudunk irányukban elfogultság nélkül nyilatkozni, de minden percét nagyon élvezzük.

Viszlát!