2009. december 23., szerda

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

SAMU, BERCI, FIGURA és jómagam nevében, Márai Sándor gondolataival szeretnék valamennyi négylábúnak és gazdájának, békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag újesztendőt kívánni!

„Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre

2009. december 22., kedd

Zimankó

Beköszöntött az igazi tél. Az elmúlt hétvégén a téli tüzelő bekészítése, és a fahasogatás miatt a sétánk elmaradt Samuval, de most vasárnap bepótoltuk. Reggelre tetemes mennyiségű hó hullott ismét, úgyhogy kint a mezőn lábszárközépig gázoltam a hóban. A szél pedig olyan eszeveszetten fújt, hogy úgy éreztem magam, mint a Delta főcímében az Antarktiszi kutatók.
(Ha valaki nem emlékezne rá itt a hivatkozás:
http://www.youtube.com/watch?v=jtlNdIA5SZA )

Samu piszkosul élvezte a dolgot. Fúrta bele magát a hóba, próbálta kiszagolni a korábbi nyomait.
A turné felénél a széltől igyekeztem behúzódni a kökényes alá, bízva abban, ott nem ér olyan erősen.
Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy 4 őz húz el vonalban mellettünk néhány méterre. Eb barátomnak sem kellett több, csak úgy porolt utánuk, nehezen..., de visszaparancsoltam, mikor már csak egy pöttyöt láttam belőlük a hótáblán.
Más extra dolog nem történt. A látványban természetesen annyi változás állt be, hogy sok helyen hiányoznak azok a fák, amiket korábban megszoktunk.
Visszafelé kemény gombostűszúrásos havas szelet kaptunk az orcánkba. Nem szégyellem bevallani, otthon jólesett a kályha melege és a sörpuncs... :)

Vidéki bűnszervezet II.

A négylábú kis barátainkkal való tartós együttélés során kiderül ám néhány stikli, ami még inkább megerősít abban, hogy valódi bűnszervezet tanyázik a portánkon!
A bűnlajstrom összeállításához egy kedves ismerősöm segítségét vettem igénybe:



BERCI BŰNLAJSTROMA:

- rongálás - többnyire egyedül vagy Figurával bűnszövetségben. A bevásárlások alkalmával kapnak a bársonytalpúak egy-egy kartondobozt. Ezt, mikor Berci kedve tartja, apró darabokra szaggatja, vagy csak kirojtozza a széleket!

- kisebb értékre elkövetett lopás - előfordul, hogy az asztal széléről, vagy a konyhapultról a képen látható mancsával elemel egy-egy hússzeletet, akár sült, akár nyers.


FIGURA BŰNLAJSTROMA:

- rablás - aki idegen dolgot (az esetek 99,99 %-ában kaját) jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól (többnyire Bercitől), hogy evégből valaki ellen erőszakot ... vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, ... bűntettet követ el.


- könnyű testi sértés - Figura erősnek érzi magát és simán nekiugrik a kis békés lelkületű, tükör szemű Bercusnak. Igazi "rossssz"!

Kinézete is macsak-gengszter jellegű; olyan mint Frizt Teufel a Macsakfogóból, az állkapcsát szétcsapta, ebből adódóan szegett szájú; egy balhé kapcsán az egyik füle picit behasadt, úgyhogy szegett fülű is; a bajsza az egyik oldalon rövidebb, mint a másikon és a folyamatos kosztolásnak köszönhetően vasgyúró külseje lett, mintha ki lenne "gyúrva".


SAMU BŰNLAJSTROMA:

- zaklatás - ... más ... mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozik, rendszeresen vagy tartósan mást (Figura és Berci) háborgat, ... mással, annak akarata ellenére ... személyesen ... kapcsolatot teremteni törekszik.

Amibe csak tudja beleüti a kutya-orrát, vagy jóindulatúan, szeretete jeleként nyalogat.


Hát így állunk! A klánvezér Figura, kétség nem fér hozzá. A két gazdi pedig a kiszolgáló személyzet! :)