2013. október 4., péntek

Október 4.: Ma van az állatok világnapja!

Nem azoké az "állatoké", akikre első nekifutásra gondol az ember, mikor egy adott helyzetben elszakad a cérna, hanem azokra akik benépesítik bolygónkat, az igaziakra, legyenek akár vad,- vagy haszonállatok, vagy házi kedvencek, akik várnak téged, rajonganak érted, megvigasztalnak és számtalan esetben mosolyt csalnak az arcodra. 
Az állatok világnapját 1931 óta Assisi Szent Ferenc emléknapján ünnepelik. Szt. Ferenc imádta az állatokat, minden állatot a barátjának tekintett, prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó farkast is. 1228-ban avatták szentté. Október 4-én  az állatok világnapján Assisi Szent Ferenc (állatok védőszentje)  állatok iránt érzett szeretetét és tiszteletét is ünnepeljük, úgyhogy mindenki az otthoni kedvenceket ezen jeles alkalomból jól duplán gyurmázza és szeretgesse meg, mert kamatostul kapja majd vissza azt az arra alkalmas pillanatokban!!! :) 
Néhány érdekes hír ebből az alkalomból: (Forrás www.hvg.hu) 
"Kutyavérrel mentették meg egy macska életét állatorvosok Új-Zélandon. A rendkívüli transzfúzió véradója egy labrador kölyök volt."
"Akár postagalambnak is beválna az az amerikai macska, amely hazatalált 320 kilométeres távolságból - vagy legalábbis csaknem haza. Az állatot floridai gazdái egy kiránduláson veszítették el két hónappal ezelőtt. Holly azonban visszatalált lakhelyükre, West Palm Beachbe, jóllehet még csak nem is tartozik a gyakran kódorgó macskák közé, egész életében alig mászkált el otthonról. Hogy miként sikerült meglelnie a hazautat, rejtély, az viszont tény, hogy igencsak fáradságosan, a The Daily Telegraph című brit lap szerint 9 életéből jó párat felhasználhatott. A macska ereje vége felé járt, már állni, sőt, nyávogni sem igen tudott, amikor betévedt egy családi ház kertjébe. A házigazdák felkarolták, majd pedig állatorvoshoz vitték, ahol kiderült, hogy van benne azonosító chip, annak révén meg az derült ki, hogy gazdái mindössze pár utcával laknak odébb.  Az állatorvosi vizsgálat szerint a macska nem járművet "stoppolva"" tette meg az utat, hanem kutyagolva, és főként aszfalton, kövezett járdákon. Talpai igencsak bedagadtak, karmai tövig koptak. A felére fogyott a hosszú hazaút alatt, hatról három kilóra, és ennivaló mellett innivalója sem akadt, mivel súlyosan kiszáradva érkezett vissza."
"A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmány azt mutatja, hogy azok a finn csecsemők, akiknek családjában kutyát tartottak, kevesebbszer kaptak fülfertőzéseket, köhögést, náthát, és ritkábban volt szükségük antibiotikumra, mint a háziállatot nem tartó családok gyerekeinek. Az összefüggést kisebb mértékben, de a macskát tartó családokra is érvényesnek találták.Az összehasonlításból az derült ki, hogy a kutyával kapcsolatba került gyerekek az idő 76 százalékában egészségesek voltak, míg azok, akiknek családjában nem él kutya, az első év 65 százalékát töltötték egészségesen. A ma már gyakran idézett "higiénia-elmélet" szerint a természetes környezet tanítja a leghatékonyabban az emberi immunrendszert, az így kifejlődött védelmi rendszer képes lesz megkülönböztetni a veszélyes betolakodót a veszélytelentől, és nem kezd küzdelembe az úgynevezett allergének ellen." 
A 2012-es Guiness Rekordok Könyvéből: "A leghosszabb fülű kutya fülei nem egyformák, az egyik csak 31 centi és 1 milliméter, a másik viszont 34 centi és 3 milliméter. A macskadorombolás hangerőrekordere egy brit kedvenc, amely 67,7 decibellel képes kifejezni elégedettségét. A mérést egyméteres távolságból végezték."