2014. április 4., péntek

Összefüggések ...

Tavasszal beindul a természet és vele együtt minden izgő-mozgó lény.
Azaz csak azt gondoljuk, hogy "beindul", mert nem tudom ki tudja és ki nem, de a vakond nem alszik téli álmot, hanem örökös mozgásban van. Ennek a nyomát leginkább tavasszal tapasztalhatjuk, mikor a kert teli van "vakond-várral"!  :) Természetesen télen nincsen 4-es metró jellegű vadászfolyosó építés, csak "lézengés".  A "kisaranyos" óriási giliszta- és rovar-fan! Saját súlyának több, mint másfélszeresét eszi meg naponta! A' la carte menüjében toplistás a májusi cserebogár lárva.
Azt viszont nem tudtam, hogy a vízben is otthonosan mozog.
Manikűröshöz viszont nem jár rendszeresen ... az látszik :)
(Forrás: Kép - www.allatvilagunk.hu )


Természetes ellensége a hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris), népies nevén: vakondűző fű. Magyarországon védett. Eszmei értéke: 25.000.-Ft.
Zdenek Miler alkotta meg a Kisvakond (Krtek) kultikus figuráját, mellyel a Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt nyert.

Samu szerencsére a Kisvakond-szagkövetési hóbortjának csak a kert hátsó részében hódol, úgyhogy elgondolkodtam, hogy legközelebb nem oda ültetem a krumplit, ahol felásom ÉN a kertet, hanem oda ültetem ahol SAMU felássa a kertet. (Ez utóbbi biztos non-figuratív ágyás lesz!!!) :)