2014. június 24., kedd

Erkölcstan-önismeret-énkép

Kezembe akadt a minap az Apáczai Kiadó 5. osztályosoknak összeállított Erkölcstan könyve. Az idei év volt az első, hogy a gyerekek elkezdtek az iskolában erkölcstant tanulni és furdalt a kíváncsiság vajon a tankönyv milyen "varázslatokat" tartalmaz. Belelapoztam és már olvastam is :)
Az egyik kedvencem az Önértékelés, énkép fejezet, ugyanis ennek szemléltetésére az alábbi képet használták fel...zseniális!!! Mintha Figurát látnám.
Részlet a könyvből: 
"Énképünket - azaz, hogy milyennek látjuk magunkat- önismeretünk határozza meg. Ha ezt az önmagunkról alkotott képet elfogadjuk és szeretni is megtanuljuk, akkor eljutunk az önbecsülésig, az én-szeretetig. Az önbecsülést nem szabad összetéveszteni az önbizialommal. Az önbecsülés azáltal több az önbizalomnál, hogy önmagunk értékeinek, értékességének meglátásán túl tartalmazza hiányosságaink ismeretét is. Azokkal együtt fogadjuk el teljes lényünket."

Figura erre így reflektálna: Igen, igen. Egy mindenkiért és mindenki énértem! :)


Eszembe jut Victor Hugo - "Isten azért teremtette a macskát, hogy legyen egy tigris, amit bátran megsimogathatunk."  /Esetünkben ez a tigris egy oroszlán, de hát...egy kutya! :) /
Szép napot mindenkinek!