2009. május 25., hétfő

"Kertész leszek fát nevelek..."

Az idézet után szabadon: méhész leszek, mézet pergetek ...

Szombaton haza látogattam :) Talán korábban már említettem, hogy a szüleim méhészkednek (Többek között! ... Van még sok szabadon választott hóbortjuk a kötelezők mellett :) ... Ez persze bók a részükre!). Szóval az egy ingatlanra eső bejelentett családok száma a mi esetünkben 30 vagy 40 (?), a méhcsaládokkal együtt. Nagy ám a népsűrűség!
Az akác elvirágzott, elérkezett a pergetés! Pörögtünk reggel nyolctól, este hat, 1/2 hétig, de nem végeztünk. Már előre készültem, beizzítottam a fotoaparátot, hogy a nagy pillanatokat megmutassam nektek, hogyan születik meg a "dolgozó"! Persze nem a szocialista érára gondolok, hanem a dolgozó, mézelő méhekre.
A méhcsaládon belül ugyanis eltérő funkciót betöltő egyedek vannak: a királynő (a méhészek inkább "anyának" hívják), a here és a dolgozó.
A királynő ("anya") élete nem olyan irigylésre méltó, mint az embereknél a szépségkirálynők esetében! A méhkirálynő lankadatlan a pete-rakással foglalatoskodik. Fárasztó lehet! :)
A herék, akik hímek, jönnek-mennek a kaptárban, egyetlen feladatuk a fiatal anyák megtermékenyítése. Pergetés közben rájöttem, hogy a mondás, miszerint "csak herézik" valaki, tehát, hogy tulajdonképpen nem csinál semmit, csak van - az tőlük eredhet! :) A sajnálatos ebben a jólétben a herék számára az, hogy csak egyszer képes párzani, tehát "igen rövid a karrierjük" :)
De a dolgozók, azaz a "brigád" okozta a legnagyobb meglepetést számomra, merthogy a dolgozók mind egy szálig nőstények! Bizony! Csajos, szorgos, dolgos brigád tehát! Hogy mennyi feladata van? Millió: az anya és a fiasítás gondozása, a lépek építése, a fészek védelme, a sejtek és a méhlakás tisztán tartása, virágpor, nektár, víz és propolisz gyûjtése, az élelem raktározása, a méz érlelése - csak úgy nagy vonalakban! Mikor Apa azt mondja, "megnézem, mit dolgoztak a csajok", akkor ezekre gondol! Minden kaptárra rá kellene szegelni, mint régen a porták homlokzatára, hogy "Tiszta udvar, rendes ház!" :)
(Aki tudta mindezt, az okos ... én meg most okosodtam ki :))
A képen egy dolgozó születik éppen! Isten hozott!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése